„Barátságban az építészet és a gépészet” Építészeti tervezés az épületgépészetre tekintettel – 2021 után

450x300 Baratsagban az epiteszet a gepeszettel

Online továbbképzés a 2020. szeptember 8-án, Budapesten rögzített előadásokból, amely 2021. szeptember 30-ig elvégezhető.

Időtartam: kb. 3,5 óra
MÉK: 1,5 pont (2020/81) 

Tervezőként hogyan biztosíthatjuk, hogy a kivitelezési kompromisszumok és hibák elkerülése mellett az épületgépészet könnyen és kényelmesen kerülhessen az épületbe, ezzel az épületenergetikát valóban hatékonyan szolgálhassa.
A ritkán érintett téma azokat az épületgépészeti kérdéseket járja körül, amelyekkel a tervezőnek és kivitelezési vezetőnek tisztában kell lennie.

A képzés résztvevői sok hasznos információt kaphatnak arra vonatkozóan, hogy a hatékony gépészeti kialakítás érdekében tervezőként mire kell figyelniük.
Az előadások a tervezés és épületgépészet kapcsolódási pontjainak áttekintése mentén sorra veszi az egyes fűtési módok előnyeit, górcső alá veszi ezek jövőjét, mindezt a tervezési elveken és tanulságos esettanulmányokon keresztül.  Szó lesz az élőmunkaigény csökkentésének fontosságáról és olyan előregyártott építőanyagról is, amelybe belecsempészik már az épületgépészetet is. 

A képzés a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula, okl. gépészmérnök köszöntőjével kezdődik, amelyben a az erőforrásaink optimális felhasználására és a környezetbarát építészet fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék címzetes egyetemi tanárával keressük és vesszük át azokat a pontokat, ahol az épület szerkezeti kialakítása szolgálja vagy akadályozza a gépészet hatékony beépítését vagy hatékony működését. Pataky Rita, okl. építészmérnök, a BME Építészmérnöki Kar, Épületszerkezettani Tanszék, mestertanárával az építészek kezében lévő a lehetőségekről ejtünk szót, amelyekkel a nulla és közel nulla energiaigényű épület megvalósításához szükségesek. 
Bokor András, okl. gépészmérnök, igazságügyi szakértő (a Budapesti és Pest megyei Mérnöki Kamara Épületgépészeti Szakosztályának alelnöke) az egyes fűtési rendszereket veszi górcső alá: mikor melyik használatában érdemes gondolkodni, mit kell feltétlenül tudni egy építésznek a hőszivattyús energiatermelő rendszerek tervezéséről.   

A képzés elvégzésének és a kamarai pont megszerzésének feltétele a kb. 3,5 órányi elődás tartalmára épülő online teszt kitöltése.

A pont megszerzését igazoló dokumentum a teszt kitöltése után 15 munkanapon belül a résztvevő a regisztráció során megadott e-mail címére érkezik.

A videókat megtekintheti itt.

A „Barátságban az építészet és a gépészet” online képzés tesztje elérhető itt.

További információ kérhető: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Nyomtatás