- másolat
Magyarorszag_szep_7
Víz, idő, környezet 3.0 - másolat
Magyarorszag_szep_8
Magyarorszag_szep_6 - másolat
1920x400_kultura - másolat - másolat - másolat
1920x400_Magyarorszag szep - másolat - másolat - másolat
Víz, Idő, Környezet 2.0 - másolat - másolat
1920x400_Bauder_webinarium.jpeg - másolat
Bauder_2023
previous arrow
next arrow

„Házat, de gyorsan!” építészeti tervezési ötletpályázat

 

„Házat, de gyorsan!” építészeti tervezési ötletpályázat szakmai méltatása és eredményhirdetése 
MÉK 1 pont (2022/274)
2022. november 18. 14:00

A szakma egyik nagy kérdése, miképpen lehet összeegyeztetni a fenntarthatóság és környezettudatosság szempontjait a tömeges lakásigényeket, vagy a gyors építés iránti igényt a minőségi előregyártás szempontjaival, szem előtt tartva a magas építészeti- és műszaki minőséget és figyelembe véve az erőforrások takarékos felhasználásának igényét egyaránt.

A tervezési ötletpályázat kiírója, a Leier Hungária Kft. Közép-Európa és Magyarország meghatározó építőanyag gyártója folyamatosan figyelemmel kíséri az építéssel, építésgazdasággal összefüggő, a társadalmat és környezetünket érő változásokat, illetve kihívásokat, és a maga eszközeivel segítő válaszokat kíván adni rájuk. Ennek egyik eszköze előregyártott betontechnológia, amellyel filigrán, egyedi méretre gyártott kéregfal- és födémelemek készülhetnek, és amellyel gyors és költséghatékony az építés. Annak érdekében, hogy a korszerű és magas műszaki minőséget képviselő építőanyagokból minél több, a technológiának megfelelő, magas építészeti minőséget képviselő ház épüljön, a Leier Hungária Kft. honlapján egy inspirációként szolgáló építészeti ötlettárat hozott létre. Ezt az ötlettárat kívánta bővíteni a tervpályázatra beérkezett, díjazott / kiválasztott pályaművekkel, ahol a bemutatott tervek mellett feltünteti azok alkotóit és elérhetőségüket is.

 

A 2022. évben a szakmagyakorló építészek és építészhallgatók számára kiírt 2 500 000 Ft összdíjazású ötletpályázattal a Leier Hungária Kft. célja az építészeti ötlettárának bővítésével egyidejűleg a tervezők körében megismertetni az előregyártott technológiát és annak előnyeit, ezáltal ösztönözni a szakmát ezen technológia minél szélesebb körű használatára.

A feladat a Leier előregyártott elemekből és a kiíró által gyártott további építőanyagok felhasználásával készülő, megújuló energiaforrásokat alkalmazó, élhető, fenntartható, időtálló és költséghatékony, CSOK kompatibilis családi házak vázlatterveinek elkészítése volt 5 fős család számára.

A Magyar Építész Kamara szabályai szerint lebonyolított tervezési ötletpályázatra 31 gyakorló építész és 14 hallgatói pályázat érkezett. A beadott pályaműveket a zsűri november 2-án bírálta el és választotta ki a kiíró számára díjazandó és bemutatandó terveket.

A 2022. november 18-án megrendezett díjátadó hibrind lebonyolítású volt: a helyszíni eseményre minden érintettnek személyes meghívót küldünk, minden más érdeklődő számára pedig a Győrből, a kiíró Leier Hungária Kft. Központi irodájából közvetítettük a díjátadót Build Communicaton Youtube csatornáján, amelyet bárki figyelemmel kísérhetett vagy visszanézhet a www.buildrendezvenyek.hu oldalon.

A program:


• 14:00 - 14:20 Köszöntőt mond Komlós Andor, a kiíró, Leier Hungária ügyvezető igazgatója


• 14:20 - 14:50 Horváth Sándor, Széchenyi-díjas okleveles építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék címzetes egyetemi docense, a zsűri elnöke értékeli a pályázatot.


• 14:50 – 16:20 Eredményhirdetés és díjátadó ünnepség


A pályaműveket a neves szakmai zsűritagok méltatják:

Horváth Sándor, Széchenyi-díjas okleveles építészmérnök, a BME Épületszerkezettani Tanszék címzetes egyetemi docense, a zsűri elnöke

Karlovecz Zoltán, Ybl-díjas építész, Pécs város volt főépítésze, a zsűri társelnöke

Prof. Dr. Kiss Gyula DLA, egyetemi tanár, szakfejlesztési igazgató, építész szakfelelős, Óbudai Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Váradi Gábor, okleveles építészmérnök, vezető tervező, a Magyar Építész Kamara delegáltja

A hallgatói munkákat a pályázat szakértői összegzik:

Fóris Viktória, okleveles építészmérnök, mestertanár, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

Dr. habil. Bozsaky Dávid, okleveles építészmérnök, tanszékvezető egyetemi docens

Széchenyi István Egyetem, Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék

Dr. Szabó Péter, okleveles építészmérnök, egyetemi docens, Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar

Vági János DLA, adjunktus, Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Építészmérnöki Tanszék

Dr. Zilahi Péter DLA, építész, adjunktus

Pécsi Tudományegyetem, Műszaki és Informatikai Kar, Építész Szakmai Intézet

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK:


Az ellenőrző teszt a www.buildrendezvenyek.hu oldalon  2023. január 18
-ig volt kitölthető.

 

 

 

 

 

INFORMÁCIÓK