Magyarorszag_szep_6 - másolat
Magyarorszag_szep_6 - másolat
Magyarorszag_szep_6 - másolat
Magyarorszag_szep_6 - másolat
Magyarorszag_szep_6 - másolat
Magyarorszag_szep_6 - másolat
Magyarorszag_szep_6 - másolat
Magyarorszag_szep_6 - másolat
previous arrow
next arrow

Magyarország szép 9.0 - Víz, idő, környezet itthon és külföldön

moszép9 Rajztábla 1 másolat 21

Magyarország szép 9.0  - Víz, idő, környezet itthon és külföldön

MÉK 2 pont (2023/337)

 

A Budapesti Építész Kamara hivatalos továbbképzése a Construmán. Szervezőtársak a Build-Communication és az Építész Továbbképző Nonprofit Kft.

Időpont: 2024. április 12. (Regisztráció: 10:00-től)
Helyszín: HUNGEXPO – Construma Szakkiállítás (1101 Budapest, Albertirsai út 1.) - A pavilon, A1 galéria 105-ös terem

2024. április 12-én, a 42. Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállításon megrendezésre kerülő Magyarország szép konferenciasorozat kilencedik állomása  a víz, az idő és a környezet kapcsolatát állítja fókuszba. Ezúttal családi házas léptékben, a hazai vízparti építkezést, az egyes tájegységeknél a környezetbe illeszkedését vizsgáljuk. Ehhez ismét neves magyar építész szakemberek segítségét kértük, akik az Év háza pályázat díjazottjai voltak. A programban kakukktojás az új építészeti törvény áttekintése, szakmagyakorlók számára történő rövid értékelése!

Sőt egy-egy előadás erejéig külföldre is kitekintünk és Dánia, illetve Japán építészetét is megvizsgáljuk.

 

A tematikáról:

A sorozat fő fókusza eddig olyan itthoni épületek (elsősorban közintézmények, kulturális intézmények, épületek) voltak, amelyek meghatározzák a környezetüket, és a történelmi, illetve az építészeti kultúránkra is nagy hatást gyakorolnak. 2023-ban pedig a hazai, független pályázat, az Év háza elmúlt időszakát felölve, a nyertes családi házak és középületek tervezési folyamatát helyezte fókuszba a konferencia.

A környezettudatosság az évek haladtával az élet minden területén egyre nagyobb hangsúlyt kap. Legyen szó az energiafelhasználásról, megújuló energiaforrások használatáról, hőszigetelésről, nyári hővédelemről vagy éppen a vízhasználatról, felelős tervezőként ezen elvek szerint kell tervezni. Nem mehetünk el az időtállóság kérdése, valamint az időtállóság és környezettudatos tervezés összhangja mellett sem. A víz és a fenntarthatóság fontosságát fókuszba helyező konferencia első két állomásán az elmúlt évek, a szakma által kiemelt figyelemmel kísért emblematikus hazai középület-felújításainak eredményeit, valamint érdekes és értékes új épületeket szemléztük, illetve áttekintést kaphattunk a parametrikus építészetről is, amely az igazi természeti-zöld építészet lehetősége lehet. Neves alkotóik segítségével sorra vettünk magyarországi hazai szállodákat, uszodákat, közösségi épületeket. A 2023-ban pedig külföldre is kitekintettünk. A résztvevők megismerhették az újkor hajnalán kiírt tervpályázatokat, a wellness szállodák evolúcióját, erdélyi gyógyszállodát, illetve Portugália vízparti építészetéről is átfogó képet kaphattak.

Április 12-én ismét a víz, idő, környezet kapcsolatát vizsgáljuk hazai, vízparti családi házas léptékű épületeken keresztül, amelyek az Év háza pályázat díjazottjai voltak, sőt áttekintjük az új építészeti törvényt is, illetve Japán és Dánia építészetére is kitérünk neves építész előadók segítségével.

A továbbképzésen köszöntőt mond Eltér István, a Budapest Építész Kamara elnöke.

PROGRAM :

 

10:30 – 10:45

Köszöntőt mond Eltér István, a Budapesti Építész Kamara elnöke

10:45 - 11:15

Bevezető előadás: Szemelvények az új Építészeti törvényből - építész szemmel - Tóth Balázs, okleveles építészmérnök
11:15 - 11:35   

Családi házak innovatív fémburkolatai – Bennünk van az .X - Forró Sándor, építész szaktanácsadó, projektmenedzser (PREFA)

11:35 - 12:05 Családi ház, Balatonalmádi (Év háza különdíj 2023) - Pethő László, okleveles építészmérnök (Geon Építészstúdió)

12:05 – 12:25

Árnyékolástechnikai megoldások a szabadban a klasszikustól az egyediig - Gosztonyi Miklós, okleveles építészmérnök (Krüllung Árnyékolástechnika Kft.)

12:25 – 12:55

Dániai kortárs építészet - útibeszámoló – Tornóczky Mónika, okleveles építészmérnök

12:55 - 13:45

SZÜNET

13:45 - 14:15

Vízparti építészet - Zánka, Római part, Balatonakarattya, Szigliget - Bulcsu Tamás, Fortvinger Éva DLA, okleveles építészmérnökök (Munkacsoport.net)

14:15 - 14:35

EJOT CROSSFIX – .. miből, hova és mennyit!? A háttérszerkezet tervezési buktatói - Hovanecz Gergely, termékreferens (Ejot Hungaria)

14:35 - 15:05              

Ház a kőtömbön - Dereszla Bisztró, Bodrogkeresztúr (Év háza 2023 - szakmai különdíj) - Baló Dániel László, okleveles építészmérnök - Murum Stúdió 

15:05 – 15:25

Leier építési rendszerek: beton és kerámia – Bármiből lehet energiatakarékos családi ház – Hives Zsolt, építész szaktanácsadó (LEIER)

15:25 – 15:55 Japán: ami szembejött – Kaszás István, okleveles építészmérnök, vezető tervező
15:55 – 16:25

Badacsonyörs nyaraló – Év háza fődíjat nyert épület 2023-ban - iBenczúr László, Pro Architectura-díjas építész, vezető tervező és Weichinger Miklós, okleveles építészmérnök, vezető belsőépítész tervező (Benczúr Weichinger Studio)

16:25 Konzultáció és zárszó

 

 

 A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

Az esemény, amelyre az építész kollégákat személyesen várjuk 2024. április 12-én, a 42. Construma Nemzetközi Építőipari Szakkiállításon a Budapesti Építészkamara építészeknek szóló hivatalos továbbképzése.

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött az alábbi űrlap kitöltésével:

 

 
Ne feledje, hogy a 42. Construma  Construma Otthonteremtési kiállítási csokor megtekintéséért további 1 pont (2024/78) szerezhető, ha megtekinti a kiállítást és ellátogat a Magyar Építész Kamara standjára!

A Construma területére az építész kamarai tagoknak a belépés ingyenes, de szintén regisztrációhoz kötött.
Kérjük, a Construma területére való belépéshez regisztráljon erre a linkre kattintva: 
https://eregistrator.hu/6/index.php?r=regisztracio/regi/showform&regisid=C9CSA24LX1A_AJ_MEK&lngid=hu&pid=00207674&egyeb1=CSA22&vid0=C9LHS0423044164C 

 

 TÁMOGATÓK: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INFORMÁCIÓK